top of page
Poza scriitoruluiAlexandra Nae

Cum să comunicăm eficient cu o Persoană Instabilă Emoțional (Borderline)

Comunicarea cu o persoană care are o personalitate emoțional instabilă, cum ar fi cea de tip Borderline, poate fi o provocare, dar este esențial să abordăm această interacțiune cu empatie și înțelegere. În acest articol, vom explora strategii eficiente pentru comunicarea cu persoanele care se confruntă cu tulburarea de personalitate borderline, ajutând astfel la stabilirea și menținerea unor relații sănătoase.


Pentru început, hai să aruncăm o privire la cum văd lumea aceste persoane:


Teama de abandon nu se limitează doar la fantezie, ci denaturează percepția acestor persoane în ceea ce privește comunicarea și acțiunile altora ca parte a vieții de zi cu zi. Sunt ușor provocați de lucruri pe care alții nu le-ar observa niciodată...


Evenimentele sau comentariile nevinovate sau irelevante pot fi interpretate ca implicând critici sau condamnări. Alte evenimente sunt percepute ca fiind lipsite de afecțiune ale persoanei iubite sau pur și simplu „nu le mai pasă”. Chiar și eforturile de a stabili limite simple pot însemna o respingere totală.

Spre exemplu, afirmația „Aș avea nevoie de mașină astăzi la prânz” ar putea fi considerată ca implicând „Și nu vei veni cu mine”.


Unei persoane Instabile Emoțional îi este caracteristică fluiditatea gândirii și a emoțiilor; iar gradul de fluiditate depinde de calitatea relațiilor și de cantitatea de structură inerentă cerințelor sarcinilor.


Câteva exemple de comunicare tipică a persoanelor cu Borderline sunt:

  • Lipsa reasigurării în relație poate fi resimțită ca o un semnal pentru viitorul abandon;

  • Pot deveni furioși atunci când persoana cu care trebuiau să se întâlnească întârzie;

  • Devin agitați, nervoși, furioși când află că persoana apropiată lor va pleca pentru câteva zile;

  • Dacă persoana pe care nu o sună, nu răspunde la telefon, atunci va interpreta asta drept un semnal de respingere, devenind nervos/extrem de trist;

  • Orice semnal de respingere pe care îl resimte, va declanșa o criză;

  • Amenințările cu sinuciderea sunt un obicei folosit de aceste persoane pentru a atrage atenția celor din jur la nevoile lor, deoarece nu știu cum să și le comunice altfel; 

  • Într-un moment pot fi extrem de entuziasmați și energici, iar peste câteva momente să devină apatici, furioși, triști, deoarece nici ei nu întelețg foarte bine ce doresc, astfel ca ajung să se confuzeze singuri.


Cunoști pe cineva care gândești, simte și se comportă astfel?

Uite câteva recomandări pentru tine:


  1. Comunicarea empatică

Un aspect fundamental în comunicarea eficientă cu o personalitate Borderline este cultivarea empatiei. Deși este greu, încearcă să te pui în locul lui/ei și încearcă să înțelegi că reacțiile lui/ei sunt foarte, foarte intense iar schimbările de dispoziție pot fi rezultatul unei suferințe interioare profunde. Arătând empatie, vei crea un mediu mai sigur și mai receptiv pentru comunicare.


  1. Ascultă cu atenție

Ascultarea atentă este esențială în interacțiunea cu o persoană cu personalitate Borderline. Focalizează-te asupra cuvintelor și a emoțiilor pe care le exprimă și evită să recurgi la judecăți premature și/sau să sari la concluzii. Această abordare va ajuta la consolidarea încrederii și la deschiderea unui dialog mai constructiv.


  1. Stabilizează relația

Persoanele cu tulburare de personalitate Borderline pot avea dificultăți în menținerea relațiilor stabile. Este important să fii consecvent și predictibili (din punct de vedere al comportamentului tău), astfel încât să se creeze un cadru sigur pentru ei. Stabilizarea relației poate implica și stabilirea unor limite clare, ferme, dar respectuoase (și umane).


  1. Evită confruntările

Confruntările pot amplifica tensiunile și pot duce la escaladarea conflictelor. În schimb, o abordare asertivă, cu calm și răbdare duce la aplanarea oricărui conflict. Alegeți cuvintele cu grijă și evită să le atribui intenții negative. Înțelegerea și empatia pot contribui semnificativ la rezolvarea conflictelor.


5. Fiți deschiși la terapie

Atât persoanele cu tulburare de personalitate Borderline, cât și cei din jurul lor pot beneficia de un proces terapeutic. Participarea la terapie individuală sau în cuplu poate ajuta la înțelegerea și gestionarea mai eficientă a emoțiilor și a comportamentelor. Terapeutul poate oferi instrumente și strategii specifice pentru a face față situațiilor dificile.


În concluzie, comunicarea cu o personalitate instabilă emoțional poate fi dificilă, dar cu abordarea potrivită, putem contribui la stabilirea unui mediu de interacțiune mai sănătos și mai pozitiv. Empatia, ascultarea activă și evitarea confruntărilor pot crea bazele unei comunicări eficiente și a relațiilor durabile. Este esențial să ne amintim că aceste sfaturi sunt orientative și că fiecare individ are nevoi și experiențe unice, iar consultația unui profesionist în domeniul sănătății mintale poate aduce beneficii semnificative.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page