top of page
11062b_f0cd2b56e86443d68d21b6bc12fe055c_

Personalitatea Borderline

Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB) este caracterizată prin instabilitate emoțională, impulsivitate, dificultăți de relaționare cu cei din jur, prezența gândurilor obsesive sau ruminative, reacții emoționale intense și prezența unor comportamente adictive (spre exemplu, consumul excesiv de alcool) sau autovătămătoare (spre exemplu, luarea excesivă a unor medicamente, rănirea autoprovocată, ideația sau tentativele suicidare).

Caracteristici

Să vorbim despre tine...

Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB) este caracterizată prin instabilitate emoțională, impulsivitate, dificultăți de relaționare cu cei din jur, prezența gândurilor obsesive sau ruminative, reacții emoționale intense și prezența unor comportamente adictive (spre exemplu, consumul excesiv de alcool) sau autovătămătoare (spre exemplu, luarea excesivă a unor medicamente, rănirea autoprovocată, ideația sau tentativele suicidare).

 

Dacă ai TPB cu siguranță ai trecut prin schimbări emoționale rapide: de la o stare de bine, euforică, la furie foarte intensă sau o tristețe copleșitoare și iarăși la o stare de bine. O zi obișnuită din viața ta arată ca o electrocardiogramă (ECG): acum în culmea fericirii, peste 5 minute, în culmea disperării.

 

Bineînțeles, asta nu e tot!

 

Cei din jur nu te înțeleg și cred despre aceste stări că sunt „fițe” și că „trebuie să te controlezi”, însă este al naibii de greu!

 

Toate aceste emoții și stări vin peste tine ca un tsunami: nu le poți controla, ci ele te controlează pe tine. În special furia!

 

Definiția furiei:

Psihologul Charles Spielberger definește furia drept “o emoție a cărei intensitate poate varia de la o ușoară iritare la o manie de necontrolat”.

Atunci când viața ne este pusă în pericol, atunci când drepturile sau libertățile noastre sunt încălcate, atunci când situația nu corespunde cu așteptările noastre, simțim furie. De asemenea, furia poate să apară și atunci când o persoană dragă ne dezamăgește sau ne trădează așteptările. Important de menționat este că furia naște furie. Ceea ce înseamnă că în situații conflictuale, atunci când interlocutorul manifestă comportamente și reacții specifice furiei, foarte probabil că și noi vom răspunde similar (tonalitatea vocii ridicată, înjurii, etc.) .

 

Din păcate, toate aceste schimbări de dispoziție fac destul de dificilă păstrarea relațiilor apropiate. Și mai este ceva!

De regulă, persoanele cu TPB trec foarte repede de la o extremă la alta imaginea pe care o au despre o persoană: de la idealizare la devalorizare.

 

Tot în acest context, putem vorbi și despre teama de abandon.

 

Multe dintre vârfurile emoționale extrem de intense sunt date de teamă că persoana de lângă tine te va părăsi. Astfel, faci orice pentru a evita acest lucru: șantaj emoțional, certuri, amenințări cu suicidul, vei face anumite gesturi pentru a te auto-răni, îți vei agresa verbal și/sau fizic partenerul, etc. sau, la polul opus, vei amenința că pleci sau îi vei îndepărta pe cei din jur asfel încât să te asiguri că nu vei fi abandonat(ă).

 

Desigur, după ce aceste stări trec, îți va părea rău și vei încerca să repari lucrurile. Uneori, însă, nu este atât de simplu …

 

Uneori, poate apărea și sentimentul de nesiguranță raportat la propria persoană (perturbarea identității) - parcă nu mai știi cine ești cu adevărat.

 

Persoanele cu TPB simt emoții extreme. Ce este sub 6 din 10 nu este „detectat”. Astfel, foarte frecvent apare sentimentul de „gol interior”, care este greu de suportat. Uneori îl asociezi cu o stare de plictiseală din care vrei să ieși, așa că ajungi să practici sporturi extreme, să conduci cu viteză, să ai contacte sexuale neprotejate, să te lovești sau să îți faci rău pentru a simți durerea, etc. Totodată, acest sentiment de „vid interior” poate accentua gândul că ceva este în neregulă cu tine, că nu ești la fel ca ceilalți, ceea ce va duce la emoții intense negative și la concluzia că „viața nu mai merită trăită” sau că „viața nu mai are sens”.

 

Uneori, pentru a scăpa de acest „gol interior” recurgi la mâncat compulsiv, în speranță că mâncarea va reuși să umplu golul pe care tu îl simți. Însă nu este așa, iar ulterior, după ce ai mâncat, regreți cantitatea de mâncare ingerată și recurgi la diverse strategii: laxative, pastile de slăbit, etc.

 

În momente de stres, îți apar, uneori, gânduri de tip paranoid al căror laitmotiv este neîncrederea și suspiciozitatea. Ești convins(ă) că ceilalți au intenții ascunse, că vor să îți facă rău sau să profite de pe urma ta, îți este teamă că vor folosi anumite informații împotriva ta, că te vor trăda la un moment dat, etc.

 

Tulburarea de personalitate borderline nu dispare, nu se vindecă.

 

Ce poți face este să deții controlul propriilor gânduri, emoții și comportamente.

Ce pot face pentru tine este să te învăț:

  • Cum să îți gestionezi emoțiile;
  • Cum să îți controlezi reacțiile emoționale (comportamentul);
  • Cum să reduci frecvența și intensitatea emoțiilor negative;
Psih.Alexandra-Nae-Business-Coaching.JPG

Hai să ne cunoaștem!

Trimite-mi un mesaj pe WhatsApp la numărul: 0738.520.490 sau copletează formularul de contact

bottom of page