top of page

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Întrebări frecvente: FAQ

Anxietatea face parte din viața noastră.

Este firesc ca anumite lucruri sau situații să ne facă să ne îngrijorăm. Poate deveni o problemă atunci când aceste gânduri ocupă foarte mult timp din zi (aproape toată ziua), când împiedică funcționalitatea la muncă, acasă, sau în alte contexte și când apar simptome somatice asociate (spre exemplu, tensiuni musculare, oboseală, și altele).

Pe scurt, „anxietatea” presupune apariția unor gânduri (îngrijorări, temeri) cu privier la viitor, în absența unei situații reale, din prezent, care să le justifice; adică o frică fără obiect.

Fobia se manifestă printr-o frică intensă, apărut brusc, atunci când intră în contact cu un obiect sau situație specific (ca de exemplu, frica de zbor; înălțime; șerpi, păienjeni, câini, șobolani sau alte animale; injecții sau vederea sângelui și altele).

Manifestări:

Uneori poate fi jenant să refuzi să mergi într-o călătorie din cauza fricii de a merge cu avionul sau cu trenul, dar nu este ceva atât de important, cât timp nu este vorba de job. Iar dacă totuși nu poți scăpa de această călătorie, sigur vei găsi o soluție! Un pic cam costisitoare, ce-i drept, dar ai scăpat de avion (sau tren): să mergi cu mașina personală (benzină, mult mai mult timp pe drum), să iei un taxi sau să rogi un prieten. Cum ar fi dacă nu ar trebui să mai faci toate lucrurile astea?

Pentru a trata fobiile, vorbim despre temerile tale astfel încât să descoperim acele gânduri care transmit semnalele de „pericol” (schemele cognitive de pericol), apoi vom face câteva exerciții de imaginație (sau niște experiemente) pentru a testa, în condiții sigure, dacă acele scheme cognitive de pericol se pot adeveri sau nu.

La copii, frica se poate manifesta prin plans, agitație, accese de furies au agățarea de părinți, cu scopul de a evita obiectul sau situația care a declanșat anxietatea.

Diferența dintre frica si fobie consta in teama intensă și persistentă în prezența unui stimul.

Depresia este o afecțiune a sănătății mintale.

Ea subminează oamenii la fel cum rugina roade fierul – pune, ușor-ușor, stăpânire pe întregul corp, plecând de la pleoape, către mușchii ce țin coloana dreaptă, apoi afectează inima și tot așa.

Iar pentru cei din jur, suferința psihică este mult prea mare, iar cauza pare prea măruntă.

Depresia este o boală care NU se vindecă cu citate motivaționale și nici NU trece cu ceai de tei și portocale.

Depresia presupune (caracteristici):

  • o dispoziție tristă,

  • lipsa interesului și a plăcereii pentru activitățile preferate,

  • pierderea sau luarea în greutate,

  • probleme cu somnul sau nevoia de a dormi mai mult,

  • oboseală sau lipsa energiei,

  • dificultăți de concentrare,

  • gânduri la moarte și/sau sinucidere.

bottom of page