CE SUNT „FOBIILE”?
Fobia se manifestă printr-o frică intensă, apărut brusc, atunci când intră în contact cu un obiect sau situație specific (ca de exemplu, frica de zbor; înălțime; șerpi, păienjeni, câini, șobolani sau alte animale; injecții sau vederea sângelui și altele).
Manifestări:
Uneori poate fi jenant să refuzi să mergi într-o călătorie din cauza fricii de a merge cu avionul sau cu trenul, dar nu este ceva atât de important, cât timp nu este vorba de job. Iar dacă totuși nu poți scăpa de această călătorie, sigur vei găsi o soluție! Un pic cam costisitoare, ce-i drept, dar ai scăpat de avion (sau tren): să mergi cu mașina personală (benzină, mult mai mult timp pe drum), să iei un taxi sau să rogi un prieten. Cum ar fi dacă nu ar trebui să mai faci toate lucrurile astea?
Pentru a trata fobiile, vorbim despre temerile tale astfel încât să descoperim acele gânduri care transmit semnalele de „pericol” (schemele cognitive de pericol), apoi vom face câteva exerciții de imaginație (sau niște experiemente) pentru a testa, în condiții sigure, dacă acele scheme cognitive de pericol se pot adeveri sau nu.
La copii, frica se poate manifesta prin plans, agitație, accese de furies au agățarea de părinți, cu scopul de a evita obiectul sau situația care a declanșat anxietatea.
Diferența dintre frica si fobie consta in teama intensă și persistentă în prezența unui stimul.