Recomandarea mea pentru tine 🫶🏻
Cărți de Psihologie Practică și Self-Help - în colaborare cu Cărturești și Editura TREI
Foarte mulțin dintre noi se confruntă cu multiple situații emoționale pe care fie nu reușesc să le gestioneze, fie reprezintă o sursă de stres incredibil de mare. Aici vei găsi resurse și materiale utile - de specialitate - care să te ajute să gestionezi eficient situațiile problematice din viața de zi cu zi.
--
P.S.: informațiile din cărți sunt doar un „emergency toolkit”, care te va ajuta să rezolvi situația curentă. Pentru a soluționa sau a scăpa de ceea ce te face să mergi cu „frâna de mână” trasă, este posibil să fie necesare câteva ședințe de consiliere sau psihoterapie.
Categorii
Anxietate
Soluții? Judson Brewer ne arată cum să ne cartografiem creierul pentru a descoperi factorii declanșatori, cum să-i dezamorsăm folosind practica simplă, dar puternică a curiozității și cum să ne antrenăm mintea prin mindfulness și alte tehnici utile, cu eficiență dovedită. În paginile acestei cărți, el concentrează peste două decenii de cercetare și experiență clinică și prezintă un program clar cu ajutorul căruia oricine poate desface nodurile uneori atât de complicate ale anxietății.
Fără a fi o lucrare de specialitate, cartea se adresează tuturor celor care suferă de tulburări de anxietate de orice fel, anxietate generalizată, tulburare de panică, obsesiv-compulsivă, socială sau stres posttraumatic.
Într-o manieră empatică și amuzantă, James Withey abordează un subiect extrem de serios și ne pune la dispoziție patruzeci de modalități de a ne îmblânzi anxietatea. Toate s-au născut din experiența personală a autorului, care suferă de depresie, anxietate și PTSD. A supraviețuit unor experiențe traumatizante în copilărie, precum abuzul sexual, tentative de suicid și anorexie. James ne împărtășește povestea lui despre speranță și supraviețuire, ca dovadă că, în ciuda adversităților, este posibil să duci o viață plină de sens și de bucurie.
Dacă te îngrijorează în mod exagerat ceea ce cred alții despre tine sau dacă te simți nesigur și anxios în situații ca petrecerile, întâlnirile romantice, vorbitul în public, atunci când ești observat sau când întâlnești necunoscuți, această carte îți este adresată.
Lucrarea cuprinde 10 capitole care pornesc de la înțelegerea timidității și evoluează pas cu pas către depășirea acesteia. Autorul propune exerciții utile în fiecare etapă a luptei cu timiditatea.
Vestea bună este că poți învăța să îți gestionezi capcanele anxietății – ezitarea excesivă înainte de a acționa, reflectarea îndelungată și îngrijorarea, perfecționismul paralizant, teama de feedback și critică și evitarea (inclusiv procrastinarea).
Răspunde mai întâi la chestionarele care te vor ajuta să apreciezi în ce stadiu te afli în raport cu un blocaj specific anxietății, apoi află ce schimbări ale modului de a gândi și modificări comportamentale îți recomandă autoarea. Bazate pe principiile terapiei cognitiv‑comportamentale, acestea pot fi folosite în viața de zi cu zi pentru a depăși blocajele și a avea succes în relații, atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Dr. Alice Boyes este expertă în emoții și un blogger popular pe site-ul Psychology Today. Cercetările sale au fost publicate de Asociația Americană de Psihologie.
Noaptea asta – Cum poți trece peste cele mai dificile momente și cum te poți fi pregătit pentru orice
Mâine – Cum poți face pași mici, dar cu un impact mare, spre un alt mod de a gândi și de a acționa
Zilele următoare – Cum poți continua să ai grijă de tine pe termen lung, învățând să trăiești, nu doar să supraviețuiești.
Vei râde și vei învăța, dar, cel mai important, vei înțelege că, indiferent cât de întunecată este o perioadă din viața ta, există întotdeauna speranță.
Dar unii dintre noi se simt permanent monitorizați și examinați în societate. Trăiesc întâlnirea față în față cu convingerea că sunt priviți și judecați. Se tem că nu sunt cum ar trebui să fie de fapt. Uneori, aceste emoții sunt însoțite de caracteristicile comportamentale ale anxietății, precum tendința de evitare sau reacția de alertă prin activarea sistemului nervos vegetativ. Anxietatea socială este conceptul care reunește sub umbrela sa diversele stări anxioase declanșate într-un context social și asociate cu rușinea, jena și timiditatea. Dacă suferi de anxietate socială, iar acest lucru îți afectează relațiile cu ceilalți oameni, cartea doctorului Radu Vrasti te poate ajuta să identifici originea problemelor tale. Vei învăța apoi cum să le gestionezi, pas cu pas, astfel încât viața ta socială să curgă lin și fascinant.
Lucrarea cuprinde mai multe instrumente ajutătoare: tabele, grafice și casete recapitulative. Autorul prezintă detaliat și cazuri concrete ale persoanelor care s-au eliberat de anxietate socială urmând programul lui de sprijin.
De fapt, anxietatea socială este o parte normală a ființei umane. Însă există modalități de a-i reduce impactul pe care îl are în viața ta. Fie că te confrunți cu anxietatea socială ajunsă la stadiul de fobie, fie că ești doar reținut atunci când vine vorba să iei cuvântul în public sau să mergi la o întâlnire, cartea de față îți arată ce trebuie să faci în orice situație dificilă.
Toate acestea și nu numai se reunesc sub generoasa umbrelă a anxietății, pe care André și Muzo, un celebru psihiatru și un nu mai puțin renumit ilustrator, o prezintă într-un mod inedit… prin intermediul benzilor desenate. Astfel, sub îndemnul Rire et Guérir (Râzi și vindecă-te), ei ne fac să lăsăm pentru moment de-o parte rațiunea, ce are darul de a exacerba anxietatea, și să ne comutăm circuitele pe modul intuiție, trecând în emisfera dreaptă, unde predomină imaginația, umorul și creativitatea.
Există însă o cale de ieșire și de evitare a acestei "capcane a panicii", cum o numește psihologul american David Carbonell, specializat în tratarea anxietăților și fobiilor. Bazându-se pe o abordare cognitivă ce uneori poate părea contraintuitivă, dar și pe tehnici de relaxare, respirație și autohiopnoză, cartea explică mecanismele din spatele atacurilor de panică, după care oferă, alături de numeroase teme și exerciții, un program de expunere și de desensibilizare față de grijile și temerile acaparatoare. În fine, volumul prezintă detalii suplimentare despre cinci fobii frecvent asociate cu atacurile de panică – fobia socială, teama de a zbura, de a vorbi în public, de șofat și claustrofobia.
Sute de mii de oameni din Irlanda sufera de atacuri de panica si anxietate, dar multi intampina dificultati atunci cand incearca sa gaseasca un ajutor eficient pentru aceste suferinte.
Stimulata de rezultatele obtinute dupa anii in care a lucrat cu pacienti care sufereau de atacuri de panica si uimita sa constate cat de frecvente si debilitante sunt aceste stari, medicul si psihoterapeutul Aine Tubridy a publicat pentru prima data Cand panica ataca in 2003. Bazandu-se pe anii de experienta clinica si cercetare, cartea a fost un bestseller in toata perioada care a urmat - pentru ca metodele ei chiar functioneaza.
O adevarata vizionara in cruciada purtata in numele sanatatii mintale, dr. Tubridy foloseste metodele medicinei inovatoare minte-trup pentru a alina suferintele provocate de panica si anxietate, incurajandu-si pacientii sa faca schimbari tangibile si fundamentale la toate nevelurile vietii lor - fizic, emotional, mental si spiritual, netezind drumul unei vindecari cuprinzatoare si permanente.
Intr-o societate tot mai dominata de frica, aceasta carte este mai relevanta ca oricand.
În plus, Bunn include sfaturi practice pentru a face față unor situații care ne induc o stare de anxietate sau de panică, precum călătoria cu avionul, tunelurile sau scanarea IRM. Eliberează-te de panica și de anxietatea care îți limitează viața!
Obiectivul principal al acestei cărți este să arate clar și riguros ce este stresul, cum funcționează, ce consecințe pozitive și negative poate avea, dar și să lămurească ce este anxietatea și care sunt celelalte emoții corelate, când ne ajută, când se modifică, modul în care putem detecta modificările, cum ne pot afecta acestea și cum putem învăța să le gestionăm.
Dar nu în sensul de resemnare și împăcare, ci de disponibilitate pentru a te confrunta cu emoțiile negative (furie, frustrare, anxietate), pentru a ține doliu și pentru a procesa evenimentele implacabile într-un mod care să aibă sens pentru tine.
Cartea ne propune metode prin care să scăpăm de presiunea anxietății, jocuri care să ne elibereze de stres, versuri care să ne împrăștie îndoielile privind propria persoană și exerciții prin care să ne dezvoltăm flexibilitatea, să devenim mai receptivi și mai înțelegători cu noi înșine.
Acest parcurs, care pare să pornească din exterior – de la ceea ce ne provoacă anxietate –, sfârșește cu autocompasiunea. Bazată pe introspecție, aceasta este o privire concentrată asupra celor ce se întâmplă în interiorul nostru, dar una plină de înțelegere și lipsită de vinovăție.
În acest sens, lucrarea de faţă abordează una dintre faţetele relaţiei cogniţii-emoţii: biasarea atenţiei (adică distorsiunea în prelucrarea stimulilor emoţionali în comparaţie cu cei neutri) în anxietate. Se analizează la nivel teoretic, metodologic şi empiric condiţiile în care stimulii anxiogeni beneficiază de resurse prioritare de procesare şi consecinţele acestui fenomen asupra calităţii şi a intensităţii emoţiilor resimţite. Sintetic, lucrarea urmăreşte specificul biasărilor atenţionale şi rolul lor în dinamica anxietăţii.
Totodată, această lucrare propune conexiuni multiple: între psihopatologie şi cogniţia socială, integrând interdisciplinar metode şi idei care permit realizarea unor investigaţii unice; legături interculturale, prin faptul că datele colectate pun în lumină diferenţe interesante, atât în privinţa metodologiei de cercetare, cât şi în privinţa răspunsurilor anxioase ale românilor şi ale americanilor; combinarea ingenioasă a metodelor tradiţionale de laborator cu colectarea datelor din mediul virtual.
Rusinea este o experienta nedorita si greu de controlat. Este o emotie care are propriul ei set de reactii si expresii corporale si faciale, dar se amesteca cu multe alte reactii dureroase si tensiuni interioare in viata noastra de zi cu zi. Astfel, e o stare intensa si perturbatoare despre care nu ne dorim mereu sa vorbim. Pozitive sau negative, caci nu putem alege de cele mai multe ori ce sa simtim, emotiile fac insa ca lucrurile sa conteze. Fara emotie, nu simtim placere, nu simtim bucurie, nu simtim ce pierdem, ce e valoros pentru noi. De aceea a ne intelege emotiile, indiferent de culoarea lor, este un element important in orice cautare angajata a propriei identitati.
In psihoterapie, rusinea este o prezenta cheie de ambele parti ale relatiei. Cartea Rusinea. Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic este scrisa pe mai multe voci, oferind oglinzi in care sa putem privi, fara atasamente si prejudecati, si sa ne luam de acolo ce ne trebuie, ce ne atrage, ce are sens pentru noi. Ma gandesc la ea ca la o propunere spre interactiune si discutii, in care rusinea, frica si autocritica/critica in exces au fost linistite si ne putem privi in ochi, oferindu-ne intelegere si bunavointa, indiferent de care parte a unui argument ne situam. Sper sa ofere o punte de la un psihoterapeut la altul, de la terapeut la client si, de ce nu, si invers, pentru exprimarea acelor lucruri de care ne ferim, pe buna dreptate, sa vorbim in cele mai multe locuri. Vocile care se fac auzite in aceasta carte sunt deosebite, reprezentand psihoterapeuti importanti din spatiul nostru cultural. Va invit sa le cunoasteti experientele si sper sa va conduca mai aproape de vindecare. - Gabriela Deniz
Psihologia Relațiilor
Terapie de cuplu
Aceste cărți oferă perspective bazate pe cercetare și tehnici practice pentru cuplurile care doresc să-și îmbunătățească relațiile. Ele oferă îndrumări pentru promovarea comunicării, intimității și creșterii reciproce, ajutând cuplurile să facă față provocărilor și să construiască legături mai puternice.