top of page

Cum comunică un Paranoic?

Actualizată în: 9 ian.


  • Își exprimă nemulțumirile la serviciu, acasă, în vacană, la coadă în supermarket… ori de câte ori au ocazia;

  • Conversațiile se transformă în diatribe (critici violente și răutăcioase);

  • Complimentele le pot trezi suspiciuni;

  • Au tendința să devină izolați (social) și retrași și se așteaptă ca și tu să faci acest lucru;

  • Se așteaptă ca tu să ai aceleași convingeri ca ei și să vezi lumea prin prisma lor paranoică (fie că îți place, fie că nu);

  • Conversațiile tind să fie unilaterale, revenind mereu la subiectele lor preferate.

  • Conversațiile sunt scurte și la obiect, oferind informațiile și indicațiile necesare, fără a căuta să lungească discuția, dacă nu e strict necesar.

  • Devine nerăbdător și așteaptă să primească la informațiile scurt și la obiect.


Persoanele Paranoice sunt, poate, cele mai sensibile personalități la incertitudine. Așa ca hai să vedem împreună care sunt cele mai bune abordări:

Cum comunică un Paranoic: recomandabil / nerecomandabil
Cum comunică un Paranoic: recomandabil / nerecomandabil
Cum comunică un Paranoic: recomandabil / nerecomandabil

În concluzie, din punct de vedere interpersonal, paranoicii tind să fie neîncrezători, rezervați și cu tendințe spre izolare. Sunt extrem de suspicioși față de motivele celorlalți. De asemenea, prin natura lor, evită intimitatea și resping propunerile sau îngrijorările celor din jur.


Din punct de vedere al stilului de atașament , aceștia afișează un stil temător, ce se caracterizează prin lipsa de valoare personală, combinată cu așteptarea ca ceilalți să îi respingă și să nu fie demni de încredere. Nu au nici încredere în propriile gânduri, nici în gândurile/intențiile celorlalți.


Deși se consideră diferiți și speciali față de ceilalți, ei se protejează împotriva amenințărilor și a circumstanțelor neașteptate, deoarece nu pot avea încredere că ceilalți îi vor proteja.


Din punct de vedere al stilului emoțional (Afectiv), ei sunt caracterizați ca fiind reci, distanți, lipsiți de emoție sau umor. În plus, acestor indivizi le lipsește sentimentul profund de afecțiune, căldură și sentimentalist.


Din cauza hipersensibilității lor față de ofensele reale sau imaginare și a mâniei lor ulterioare față de ceea ce ei consideră a fi decepții și trădări, acești indivizi tind să aibă puțini prieteni. Cele două emoții pe care le trăiesc și le exprimă sunt furia intensă și gelozia intensă.

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page