top of page
Poza scriitoruluiAlexandra Nae

Cum comunici cu un Narcisist?

Înainte de a vorbi despre cum comunică, propun să începem cu...


Cum percepe un Narcisist lumea?

  • Are sentimentul că este excepțional, diferențiindu-se de restul oamenilor prin aptitudinile și talentele sale. Deoarece are o astfel de viziune asupra propriei persoane, consideră că i se cuvine mai mult decat celorlalți.

  • Este stăpânit de ambiția de a avea, de succese, de a deține un statut important, deoarece astfel de poziții sunt în concordanță cu imaginea pe care o are asupra propriei persoane. Mai puțin decât atât reprezintă o batjocură adusă asupra sa și ”capacităților sale”.

  • Adesea extrem de preocupați de înfățișare și vestimentație, punct accent pe imaginea pe care o arată lumii, drept o modalitate de a își etala statutul și capacitățile. Tinde să fie superficial, judecând persoanele din jurul său după astfel de criterii.

  • Poate fi creativ și inovator, însă de cele mai multe ori consideră că, într-un mediu profesional, ideile sale sunt cele mai bune și ar trebui să fie singurele luate în considerare. Va face orice îi stă în putere pentru a demonstra și a convinge colegii de muncă de ingeniozitatea de care e capabil. Din această cauză poate deveni fixist și să blocheze activitatea colegilor de muncă.


Viața unui narcisist poate fi asemuită cu o piesă de teatru, el este protagonistul acțiunii, în timp ce restul persoanelor din jurul său sunt fie figuranți în piesă, fie publicul, iar la final așteaptă cu nerăbdare să culeagă laurii muncii sale, sau a ceea ce are impresia că este doar munca sa.

 

Mulți narcisiști ​​au o ușoară conștiință asupra situației lor. Având în vedere incapacitatea lor de a se conecta cu ceilalți și de a dezvolta o legătură bazată pe iubire/autenticitate, narcisiștii adesea raportează sentimentul plictiselii sau al unei lipse de sens. Dorind să fie mai presus de toată lumea, narcisiștii își salvează respectul și creează o aură de specialitate, dar se condamnă ei înșiși la o viață destul de singuratică. La urma urmei, intimitatea emoțională necesită ca două persoane să elimine iluzia puterii și a diferențelor de statut între ele, creând o vulnerabilitate intolerabilă narcisistului. Dându-și seama de acest lucru, unii narcisiști ​​tânjesc după experiențe emoționale mai autentice și mai profunde, pentru a compensa sentimentul goliciunii pe care îl primesc/oferă.


Cum comunică un Narcisist?


Stilul de comunicare al unei persoane narcisice, sau al unei persoane cu accente de personalitate narcisice este caracterizat în special de directivitatea pe care o adoptă în relație cu persoanele din jurul ei. Această directivitate este însoțită de tendința de a domina interlocutorul. Cum se manifestă acest tip de comunicare mai exact?

Într-o conversație, această persoană va avea tendința să acapareze interlocutorul, întrerupându-l de multe ori, chiar fără a-și dea seama de acest obicei sau va părea total lipsit de interes față de ceea ce are de spus celălalt.


În mediul profesional, colegilor le va da indicații (sau mai bine zis ordine) în legătură cu felul cum ar trebui să își desfășoare activitatea și îi va certa la prima greșeală.

Aceste obiceiuri formează o atitudine de superioritate, caracteristică acestei personalități, ce îi induce necesitatea de a fi tratată special, deci de a impune (conștient sau inconștient) un tratament special, deoarece o persoană narcisică nu va suporta niciodată să fie tratată ca ”restul”. Acest lucru îi va demonta credința cum că abilitățile, talentele și inteligența sa sunt cu mult deasupra oamenilor din jurul lui.

Un alt obicei pe care îl pot practica acest tip de persoane este ”gaslightingul”.

Ce reprezintă acest lucru?


Procesul de gaslighting este o formă de abuz psihologic în care victima este deziluzionată, îndoindu-se de propria memorie, percepție și sănătate mintală. Pentru a realiza acest lucru, agresorul folosește diferite tehnici: de la negarea abuzurilor precedente, până la crearea unor situații în care victima sfârșește dezorientată. Aceste comportamente sunt tipice personalității narcisiste, care nu este capabilă să își asume integral responsabilitatea acțiunilor sale sau care își modifică realitatea, pentru a putea fi mai ușor de acceptat, în concordanță cu așteptările sale.

 

Cum îi vorbești unui Narcisist?

 

Practic, cum se comportă un Narcisist cu cei din jur?

  • Încrederea crescută în sine și supraevaluarea constantă a propriilor aptitudini sunt des percepute de către cei in jur drept aroganță, comportându-se deseori ”superior” cu persoanele ce nu au aceleași interese sau care nu sunt la ”același nivel”.

  • Manipulare - îi exploatează pe cei din jur pentru a-și atinge obiectivele / pentru a avea anumite avantaje personale. Tinde să își însușească reușitele muncii în echipă și să blameze persoanele din jurul lui când întâmpină obstacole sau insuccese.

  • Se așteaptă la atenție, favoruri, privilegii (fără a se simți obligați să ofere ceva la schimb). Când nu primește atenție, favoruri, privilegii, etc. - devine frustrat / iritat / va face în așa fel încât să ajungă în centrul atenției.

  • Lipsa de empatie sau parțiala lipsă de empatie - în general, nu este impresionat de emoțiile / suferințele celorlalți. De cele mai multe ori, narcisistul este mult prea preocupat de propriile sentimente și trăiri, fiind atât de absorbit de acestea, că nu are timp/energie pentru a fi atent și la sentimentele celor din jur.

  • Anticipează să fii tratat ca audiență la performanța narcisicului. De cele mai multe ori, narcisistul are nevoie de persoane în jurul lui, care să îi valideze, să îi laude și admire eforturile depuse, chiar dacă se finalizează sau nu într-un succes. Pentru el, aceste persoane sunt un public al ”propriului său spectacol”.

11 afișări0 comentarii

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page