top of page

Ce înseamnă să NU fii Narcisist

Un narcisist NU este aceea persoană care:

  • Sfidează drepturile și bunurile celorlalți, este agresiv și indiferent la opiniile altora, ajungând să încalce legile  și regulamentele. Aceasta este o descriere sumară a tulburării de personalitate antisocială. Narcisistul consideră că este superior persoanelor cu care lucrează, însă este dependent de laudele și complimentele acestora, astfel opinia lor este extrem de importantă pentru el. Un narcisist poate prezenta și caracteristicile unei persoane antisociale, situație în care poate ajunge să acționeze la limita legalității, însă nu va face niciodată ceva ce îi va păta reputația.

  • Este extrem de emotivă, ajungând să fie teatrală pentru a obține atenția și admirația celorlalți, fiind puternic sugestibile la mediul înconjurător. Aceste tipuri de persoane sunt clasate drept histrionice. Diferența principală dintre persoana histrionică și cea narcisistă este faptul că narcisistul afișează rareori emoții în cadrul unei relații de orice tip. Emoțiile pe care le resimte cel mai des acest individ sunt de furie, importanță de sine crescută, fiind lipsit de empatie. De asemenea, nu este sugestibil la persoanele din jur.

  • Prezintă o instabilitate emoțională puternică, din cauză ”lipsei de atenție” sau a admirației pe care o tânjește, devenind astfel impulsive, până în pragul auto-mutilării. Aceste comportamente sunt tipice tulburării de personalitate borderline, iar diferența principală dintre un narcisist și un border este faptul că narcisistul nu prezintă o impulsivitate crescută, cu risc ridicat de auto-vătămare. Aceste persoane țin prea mult la ei pentru a-și face rău!

  • Doresc ca totul să fie perfect făcut, după cum spun ele! Iar dacă lucrurile nu sunt făcute după tiparul lor, se înfurie exagerat. Acest tip de comportament este tipic pentru o persoană obsesiv-compulsivă, care dorește să urmeze un curs strict al acțiunii, fără abateri. Diferența dintre cele două tipuri de personalități constă în faptul că narcisistul consideră că a atins perfecțiunea deja, în timp ce obsesiv-compulsivul încă încearcă să o atingă.

  • Este extrem de energică, nu are nevoie de mai mult de 3h de somn, dorește să facă totul acum și este greu de ținut pasul cu acțiunile și energia acesteia. Aceasta este o descriere sumară a unui episod expansiv (sau episod hipomaniacal). Asemănările cu narcistul sunt numeroase, deoarece într-un episod expansiv, persoana în cauză simte că este capabilă de orice, nimic nu o poate opri din a face ce își propune, dezvoltând o grandomanie în momentul episodului. Însă diferența principală dintre cele două constă în faptul că acest episod este însoțit de satisfație bazată pe o veselie sinceră, fără o sursă anume, pe când la narcisisști, supraestimarea este acompaniată de auto-admirație și dragostea puternică direcționată către propria persoană.


Personalitatea Narcisistă este una dintre cele mai ușor de recunoscut personalități, date fiind caracteristicile sale unice, ce ies imediat în evidență. Deși uneori pot să ascundă aceste trăsături de personalitate, narcisiștii pot fi recunoscuți după câteva comportamente tipice, printre care amintim:

  • Autoevaluarea exagerată, nerealistă, fantezistă. Persoana cu tulburare narcisica are sentimentul importantei particulare, chiar excepționale a propriei persoane. Cel in cauza își supraapreciază calitățile, disponibilitățile și rezultatele acțiunilor sale.

  • Idealizarea propriei persoane. Cel cu tulburare narcisică are convingerea ca este o persoană excepțională, chiar unică prin valoarea și strălucirea sa. El crede ca face o continuă concesie comunicând sau colaborând cu ceilalți, deși are grijă săselecteze dintre aceștia pe aceia care au un statut socio-profesional superior.

  • Invocarea explicită și implicită prin conduită a calităților sale excepționale și a importantei sale. Persoana cu tulburare narcisica nu ezita in sublinierea repetata și exagerata a calităților sale.

  • Așteptări ca aceste însușiri exagerate sa fie acceptate, recunoscute și apreciate ca atare de către ceilalți. EI cere sa fie considerat ca superior, capabiI, înzestrat și are convingerea ca aceste calități ii sunt inerente și evidente.

  • Conduită distantă, arogantă. Având convingerea calităților sale particulare, chiar excepționale, ca și a importantei persoanei sale, narcisicul se comporta distant și arogant. Atitudinea și conduita sa sfidătoare nu constituie o consecință asupra calităților sale, ci o trăsătură patologică.

  • Nonreceptivitate și insensibilitate la opinii diferite, sfaturi sau 'îndemnuri. Narcisicii își supraestimează nu numai propria persoana, ci și propriile opinii, puncte de vedere, atitudini și acțiuni. în aceasta situație ei minimalizează, resping sau, in cel mai bun caz, ignora opiniile celorlalți.

  • Disponibilități empatice reduse, superficiale și inautentice, fapt ce îi face insensibili la problemele altora, la suferințele, doleanțele și aspirațiiIe lor.

  • Aviditate pentru titluri, demnități, situații, onoruri, ranguri. Persoana cu tulburare narcisica prezinta nu numai o tendință, ci și un simt deosebit pentru a obține gratificații și poziții cât mai înalte in plan social și material.


În concluzie, Tulburarea de Personalitate Narcisică este caracterizată de o nevoie intensă de a fi admirat, o lipsă de preocupare pentru persoanele din jurul său, mai exact o lipsă de empatie, un nivel exagerat de grandomanie, dezvoltat în paralel cu tendința supraestimării propriilor abilități, formând o atitudine de superioritate și un respect de sine fragil. Toate acestea intervin în viața de zi cu zi a individului, creând neplăceri la nivel profesional și relațional.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page