top of page

Schema cognitivă - Abandon

Actualizată în: 14 dec. 2020

Persoanele cu schema cognitivă Abandon se așteaptă în mod constant să piardă persoanele dragi sau apropiate. De regulă, gândesc că cei dragi le vor abandona, le vor părăsi pentru altcineva, se vor îmbolnăvi și vor muri sau vor dispărea într-o manieră imprevizibilă din viața lor. Prin urmare, persoanele cu această schemă trăiesc cu permanentă frică și sunt hipervigilență în fața oricărui semn că cineva este pe cale să plece din viața lor.


Cele mai frecvente emoții pe care această schemă cognitivă le „activează” sunt:

- anxietatea cronică față de pierderea unei persoane dragi sau apropiate;

- tristețea și depresia atunci când se confruntă cu o pierdere reală (sau percepută);

- furia îndreptată către persoanele despre care cred că le-au părăsit.


Uneori, aceste persoane se supără sau simt o neliniște chiar și atunci când oamenii apropiați pleacă de lângă ele pentru perioade scurte de timp. Din acest punct de vedere, se aseamănă foarte mult cu anxietatea de separare (întâlnită foarte adesea la copii).


Desigur, „indiciile” prezenței acestei scheme se văd și la nivel comportamental, acțiunile fiind îndreptate către împiedicarea abandonului real sau perceput. Cele mai frecvente reacții sunt:

- „agățarea” de persoanele semnificative;

- tendința de a fi posesiv sau de a controla;

- tendința de a-i acuza pe ceilalți că plănuiesc să îi abandoneze;

- gelozie și rivalitate.


În cazurile extreme, „activarea” schemei cognitive de Abandon îi poate determina să evite în totalitate relațiile intime, cu scopul de a se proteja de o suferință inevitabilă pe care o anticipează (exemplu de gânduri: „oamenii vin și pleacă”, „sigur va găsi pe cineva mai bun și mă va părăsi” sau „dacă va muri?”).


Foarte adesea, această schema cognitivă apare împreună cu alte tipare de gândire ca: Subjugarea (deoarece cred că dacă nu fac ceea ce își dorește celălalt, atunci îl/o vor părăsi), Dependență (prin prezența gândurilor de tipul „dacă mă va părăsi, eu nu mă voi putea descurca singur(ă)”) sau Deficiență (manifestată prin teama că dacă partenerul / partenera îi va descoperi defectele, atunci îl/o va părăsi).





287 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page