top of page

Episodul 3. Înțelegerea emoțiilor extreme (partea întâi)

Actualizată în: 6 feb.



Emoțiile extreme

Până acum, am aflat care sunt emoțiile de bază, care este rolul lor (la ce ne ajută) și faptul că emoțiile sunt „produsul” „creierului emoțional”. Însă de ce unii oameni simt emoțiile mult mai puternic decât alții?

Sunt două variante explicative:

  1. Sensibilitatea biologică și

  2. Ceea ce am învățat și experiențele noastre de viață cu emoțiile


Sensibilitatea biologică

Să revenim la exemplul din articolul anterior – în urmă cu mii de ani, pentru a supraviețui, oamenii aveau nevoie de un grup, un trib sau o altă formă de organizare. Cum noi, oamenii suntem diferiți acum, așa erau și atunci: unii mai vigilenți, unii mai agresivi, alții relaxați și tot așa.


Imaginează-ți care ar fi fost rata de supraviețuire dacă TOȚI oamenii din grup erau la fel – extrem de relaxați și un animal sălbatic venea să îi atace. În loc să se sperie și să fugă sau să lupte (răspuns ”fight-or-flight”), probabil ar gândi „eh, nu-i nimic! E doar vântul!”. Iar peste 5 minute sunt masa de seară pentru lei :).


Pentru a supraviețui, membrii grupului trebuie să aibă o sensibilitate la pericolele. Adică să fie pregătiți pentru evenimentele negative care s-ar putea întâmpla și să strige „Pericol!” atunci când identifică unul, astfel încât să scape TOȚI cu viață.



Acest exemplu ne ajută să înțelegem cum „funcționau” emoțiile acum mii de ani.

Acest proces s-a stocat în sistemul nostru nervos de-a lungul generațiilor, activându-se și în zilele noastre (chiar dacă pericolele de atunci s-au schimbat, iar unele chiar au dispărut).


Oamenii care simt emoții puternice sunt foarte vigilenți la stimulii din mediu (similar cu strămoșii noștrii care strigau „pericol” atunci când identificau unul). În momentul în care intră în contact cu un trigger, emoțiile specifice se „activează” și reacționează ca și cum ar fi în pericol. De asemena, lor le va lua mai mult timp pentru a diminua frica și a ieși din acea stare.



În concluzie, unul dintre motivele pentru care anumitor persoane le este extrem de greu să își accepte și să își gestioneze emoțiile este pentru că le simt foarte puternic – sunt extreme. Iar ceea ce simt la capacitate maximă se „activează” în urma interacționării cu un simul aparent neutru (care, în mod normal, nu ar genera un astfel de răspuns. Poate chiar niciun răspuns).


Astfel, în cazul persoanelor care simt emoțiile extreme, un mic trigger poate declanșa reacții comportamentale inadecvate (spre exemplu, o criză puternică de furie), comparativ cu persoanele care au un nivel mai scăzut de activare emoțională în situații similare.





Episodul 3. Înțelegerea emoțiilor extreme (partea a doua)

46 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page