top of page

Personalitățile INTP și ISTP


Personalitățile INTP și ISTP


Examinează și evaluează

Caracteristicile psihologice ale INTP + ISTP

Sunt oamenii logici și analitici. Ei percep lumea în mod deschis, investigativ și le place să rezolve probleme. Atunci când se confruntă cu o situație „enigmatică” sau când explorează idei noi, se ghidează după ceea ce le dictează gândirea – logică și rațională. Interesul pentru examinarea și evaluarea obiectivă a lumii reprezintă modalitatea lor naturală de a lucra.

Modul de gândire logic și rațional al analiștilor este imediat și automat. Aceast lucru facilitează o manieră eficientă de a lua decizii și le permite să își modifice acțiunile pe măsură ce analizează situațiile.

La lucru ce fac Analiștii în mod naturalDescriereFolosesc analiza logicăIndiferent de job, analiștii vor să înțeleagă cum și de ce funcționează lucrurile. Pentru ei, concluziile logice și raționale se bazează pe valorile, cunoștințele și experiențele lor de viață. Foarte rar acceptă o informație așa cum i se prezintă. Ei au nevoie să analizeze critic.Se concentrează asupra competenței și a autoevaluăriiPersoanele cu acest mod de gândire evaluează și critică atât performanța lor cât și a celorlalți. Au tendința de a stabili standarde înalte de performanță, atât pentru sine, cât și pentru cei din jur. Din acest motiv, se simt iritați de colegii incompetenți sau care nu își dau interesul.Se adaptează și se lasă purtați de valDe cele mai multe ori, persoanele analitice se bazează pe gândirea lor logică și rațională înainte de a lua o decizie. De asemenea, ei abordează lumea într-o manieră flexibilă, deschisă. Însă, nu sunt dominatori sau categorici, ci au tendința de a fi detașați, tăcuți, curioși și adaptabili.

Le place să rezolve probleme, însă nu se grăbesc – amână luarea unei decizii până când termină de analizat toate planurile de acțiune și variantele alternative posibile.

Le place să găsească soluții sau idei, însă evită să se ocupe de implementarea soluțiilor sau coordonarea proiectelor.

Analișilor le place să aibă mintea ocupată, astfel că trebuie să lucreze la diferite proiecte.Lucrează independentDe multe ori, persoanele analitice acționează spuntan și preferă să abordeze lucrurile într-o manieră flexibilă. Respectă regulile și limitările câtă vreme pot munci. Însă dacă aceste reguli le stau în cale, vor încerca să le ocolească.

A-și stabili propriul plan de acțiune este foarte important. Rutina nu îi motivează.

De regulă, preferă să lucreze independent, însă acceptă (rar) și munca în echipă.

Sunt atrași de mediile profesionale dinamice și caută oportunități de a lucra independent.



Mai jos este un checklist ce conține preferințele profesionale ale persoanelor cu o gândire analitică.

Bifează-le pe cele care ți se potrivesc!

Lucrez eficient atunci când pot… [] Să abordez situațiile folosindu-mi logica, rațiunea și obiectivitatea.[] Să lucrez alături de persoane competente.[] Să identific problema sau defectele și să le rezolv.[] Să adun informații obiective.[] Să mă ocup de situațiile noi, să rezolv probleme neobișnite.[] Să finalizez diferite task-uri.[] Să găsesc variante alternative de a rezolva o problemă.[] Să îi las pe ceilalți să se ocupe de coordonare și implementare.[] Să identific argumentele care stau la baza anumitor acțiuni și/sau decizii.[] Să dețin controlul asupra muncii mele.[] Să îmi setez propriul ritm.[] Să am timpul necesar pentru a analiza o problemă.[] Să am timp să reflectez asupra problemei.[] Să evit mediile profesionale sau sarcinile rigide, montone și/sau excesiv de structurate.[] Să lucrez independent.[] Să îmi respect standardele înalte, autoimpuse.[] Să nu fiu nevoit(ă) să mă laud singur(ă).[] Să evit intrigile sau drama.[] Să evit interacțiunile personale la job.[] Să acționez spontan.

17 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page