Personalități accentuate - 1. Personalitatea Borderline
Time is TBD
|Eveniment online, Seminarul 1/10
Persoanele cu acest tip de personalitate au mari dificultăți în a-și constrola sau gestiona singuri emoțiile și reacțiile aferente în situații de criză. Din acest motiv, de multe ori, vor apela la persoanele apropiate ...
Time & Location
Time is TBD
Eveniment online, Seminarul 1/10
About the event
Persoanele cu acest tip de personalitate au mari dificultăți în a-și constrola sau gestiona singuri emoțiile și reacțiile aferente în situații de criză. Din acest motiv, de multe ori, vor apela la persoanele apropiate (parteneri de viață, prieteni, etc.) pentru a le comunica, nonverbal, intensitatea stărilor lor. Spun nonverbal deoarece este emoțiile resimțite sunt atât de intense încât singura cale de a le reduce din intensitate este fie să îți faci rău, să te lovești, să faci lucrui impulsive care ți-ar putea pune viața în pericol, fie să te gândești cum să îți iei viața. Faci aceste lucruri deoare ai nevoie ca cei din jur să fie lângă tine, să fie atenți la nevoile tale și, poate, să te ajute sau măcar să îți aline suferința din acele momente.
Lucrurile se pot complica, însă, atunci când tulburările de identitate sunt accentuate, deoarece, în situația în care suportul social este inexistent, nu ai către cine să te îndrepți și, astfel, ideea de a-ți lua viața pare foarte tentantă.
Caracteristici generale:- Instabilitate în relațiile interpersonale, relații sexuale dezorganizate.Impulsivitate manifestată prin: cheltuieli abuzive, abuz de substanțe, mâncat excesiv, tendințe de a risca la jocuri de noroc, conducere imprudentă, la limită uneri.
- Furia în manifestări frecvente cu dificultăți majore de a o controla.
- Idealizare sau devalorizare de la o extremă la alta, față de propria persoană sau pentru alții.
- Perturbare de identitate nu știu cine sunt cu adevărat.
- Autovătămare și gânduri frecvente de suicid.
- Teama că vor rămâne singuri sau vor fi abandonați.
Personalitatea. Când „normalitatea” devine „tulburare”Personalitatea, împreună cu alte elemente genetice și dobândite, este cea care ne dă unicitatea și ne diferențiază de cei din jur.Limita dintre normalitate și patologic este dată de trăsăturile accentuate de personalitate și de modul în care acestea se manifestă în contexte sociale.
Conform Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale (DSM-5), tulburările de personalitate reprezintă un model persistent de trăiri interioare și comportamente care se îndepărtează semnificativ de la normele specifice mediului cultural din care provine individul, este generalizat (pervaziv) și rigid, debutează în adolescență sau la vârsta de adult tânăr, este stabil în timp și conduce la suferință și disfuncție.În schimb, persoanele cu trăsături accentuate de personalitate nu prezintă probleme de adaptare (sau aceste sunt minimale), rigiditatea este prezentă doar în anumite contexte sau este declanșată doar de anumiți stimuli din mediu (comparativ cu tulburările de personalitate, unde rigiditatea se poate observa în toate palierele vieții) iar stabilitatea în timp a trăsăturilor accentuate nu este o condiție (nucleul personalității lor, dat de trăsăturile accentuate, se poate modifica în timp).
În esență, cu toții avem în componenta personalității noastre anumite trăsături accentuate de personalitate, ce formează nucleul personalității noastre. Acesta este cel care ne dă unicitatea, ne face să reacționăm într-un anumit fel, să adoptăm comportamente și atitudini specifice – este felul nostru unic de a fi.
În cazul personalităților de tip Borderline, caracteristica principală este instabilitatea:
- Instabilitatea relațiilor interpersonale, - Instabilitatea imaginii de sine, - Instabilitatea emoțiilor (afectului) și - Instabilitatea comportamentului – impulsivitatea (manifestată prin cheltuieli abuzive, joc patologic, abuz de substanțe, mâncat excesiv, relații sexuale dezorganizate, etc.).